La Generalitat implementa a Dosrius un programa de mentoria pels joves migrants sense referents familiars

Divendres, 15 de març de 2019

Les persones interessades en formar part del projecte com a mentors ja poden inscriure’s. Dimecres 27 de març, la Sala de Plens acollirà una reunió informativa oberta a tota la ciutadania.

La Generalitat de Catalunya ha dissenyat un programa d’acompanyament a joves migrants sense referents familiars, basat en la mentoria social i que té per objectiu fomentar la convivència i la interacció amb els habitants del municipis que tenen centres d’acollida, en el cas de Dosrius a l’Alberg Mas Silvestre i a la Casa de Colònies d’Alfar. Així, el municipi s’adherirà properament al programa pilot de mentoria que ja s’ha desplegat amb èxit en diversos municipis del país.

L’objectiu d’aquest projecte d’intervenció social és oferir suport emocional als joves migrants sense referents familiars per tal d’afavorir-ne la seva vinculació a la societat catalana. Aquesta funció d’acompanyament anirà a càrrec de persones voluntàries  que exerciran com a mentors d’aquests joves, amb qui treballaran conjuntament per un període entre sis mesos i un any aspectes com el coneixement i la participació a la societat d’acollida, l’acompanyament en la formació lingüística i laboral o l’assoliment dels objectius marcats en el seu projecte educatiu individual.

Per tot plegat, l’Ajuntament de Dosrius convida a totes les persones interessades en formar part del programa com a mentors a posar-se en contacte amb el consistori a través del correu electrònic info@dosrius.cat, indicant les dades personals i de contacte, per tal d’inscriure’s al programa i començar el procés de selecció.

Mentrestant, dimecres 27 de març, a partir de les 19 h., la Sala de Plens del consistori acollirà una reunió informativa oberta a tota la ciutadania.

Quin és el perfil de mentor que es busca?

El perfil dels mentors és el d'una persona major de 25 anys, amb competències personals que incloguin el compromís, la responsabilitat, la constància, la tolerància a la frustració o la resiliència. Persones que, en la seva vida quotidiana, tinguin contacte o participin en la vida social i/o cultural del municipi.

Mentrestant, els joves que prenen part del projecte són persones amb interès i voluntat de compromís amb la relació de mentoria; amb un cert coneixement de castellà o català; i que tenen en marxa el procediment de la seva tutela.

Quina és la metodologia de treball que se segueix?

El Pla consisteix en la creació de tàndems de mentoria entre persones adultes i menors o joves. Així, els mentors acompanyen als menors o joves com a figura referent i amb un paper totalment diferent del professional.

Les relacions de mentoria compten amb el suport i la supervisió d’un professional que farà el seguiment del funcionament de la relació, recull els dubtes i demandes i les transmet a la coordinació del Pla.

Mentrestant, els mentors es comprometen a mantenir el contacte periòdic amb els joves. En aquest sentit, un cop les persones s’hagin presentat com a candidates, es programen les entrevistes amb un psicòleg per garantir la idoneïtat del perfil i de les motivacions personals. I finalment, els seleccionats se’ls oferirà una formació inicial de 12 hores sobre el significat de la mentoria i el voluntariat a Catalunya i el tema de menors i la seva atenció.

Darrera actualització: 15.03.2019 | 12:30