Més d’una setantena de persones participen de la xerrada informativa sobre l’acollida al municipi de joves migrants sense referents familiars

Dilluns, 17 de desembre de 2018 a les 00:00

L’Ajuntament agraeix a tots els veïns i veïnes assistents la seva implicació en aquesta jornada.

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Dosrius va acollir dijous 13 de desembre una xerrada informativa dirigida als veïns i veïnes i entitats del municipi amb l’objectiu de dotar la ciutadania del màxim d’informació possible sobre l’acollida al municipi de joves migrants sense referents familiars. La trobada va anar a càrrec d’Ester Cabanas, directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya; José Luís Gracia, de la Fundació Diagrama; i Miquel Àngel Pérez, de la Fundació Pere Tarrés.

La sessió era oberta a tota la ciutadania i va comptar amb l’assistència de més d’una setantena de persones, que van poder conèixer de primera mà la realitat que viu aquest col·lectiu i resoldre tots aquells dubtes i suggeriments al voltant del procés d’acollida.

Marc Bosch, alcalde de Dosrius, emmarca aquest acte en la voluntat de l’equip de govern d’”acostar el màxim d’informació possible a la població sobre un fenomen nou al nostre municipi, per tal que tothom pugui crear-se’n una opinió a partir de dades i detalls que ens ofereixen els diferents agents implicats en l’acollida”.

Durant la xerrada, Ester Cabanas va traslladar als assistents l’estat de la crisi migratòria que enguany ha portat a 3.500 menors a tota Catalunya, en una de les onades migratòries més grans dels darrers anys. Tots aquest menors han entrat al sistema de protecció i són acollits actualment en diversos centres arreu del territori; entre ells a l’Alberg Mas Silvestre i a la Casa de Colònies d’Alfar.

Per la seva part, José Luís Gracia i Miquel Àngel Pérez van detallar la tipologia de residents que s’acullen actualment al municipi, quin és el seu origen i quin és el programa d’inserció educativa i laboral que s’ofereix als joves migrants sense referents familiars. En aquest sentit, Així, l’Alberg Mas Silvestre acull actualment un total de 50 joves estrangers d’entre 12 i 17 anys provinents de diversos centres d’emergència d’arreu del territori; mentre que a la Casa de Colònies d’Alfar en són 15 menors, de 16 i 17 anys. Els residents, reben una atenció personalitzada, professional i en xarxa les 24 hores del dia mitjançant programes d’aprenentatge lingüístic, la coneixença de l’entorn comunitari i d’integració social, entre d’altres aspectesTot plegat, amb la finalitat de poder-los oferir una sortida formativa i laboral que els integri el més ràpid possible a la nostre societat.

Mentrestant, a la sessió també hi van ser partícips representants del Consell Comarcal del Maresme, de l’Institut de Dosrius i dels cossos de seguretat, que van fer arribar als veïns i veïnes les accions que es duen a terme des de cadascuna d’aquestes àrees per afavorir la convivència, el benestar col·lectiu, la seguretat i la integració dels joves migrants sense referents familiars.

Antecedents

La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) -a través de la Fundació Diagrama i de la Fundació Pere Tarrés- ha obert dos centres d’acolliment temporal per a joves migrants sense referents familiars a Canyamars i al Far. Les entitats han estat contractades per la Generalitat de Catalunya per ocupar-se’n i compten amb un equip d’educadors, psicòlegs, treballadors socials i traductors. Alguns d’aquests professionals també són d’origen magrebí per a facilitar la interrelació amb la nostra societat.

Coordinació de les administracions públiques

Mentrestant, des del mes de novembre es troba plenament operativa una taula de coordinació impulsada per l’Ajuntament de Dosrius amb l’objectiu de concretar les accions i els tràmits legals a desenvolupar i coordinar l’atenció integral i el programa de formació, inserció laboral i integració que reben els joves durant la seva estada al municipi. En aquest sentit, la taula està constituïda per representants les àrees d’Educació, Joventut i Serveis Socials de l’Ajuntament, la Fundació Diagrama i la Fundació Pere Tarrés, membres del Consell Comarcal del Maresme, dels Serveis Territorials d’Ensenyament i una tècnica del Servei d'Immigració de la Generalitat; sota la supervisió de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). A la taula de coordinació també hi participen representants de tots els grups municipals de l’ajuntament.

Darrera actualització: 17.12.2018 | 14:37