Can Net

Masia dels segles XVI-XVII situada al nucli històric de Dosrius. Va pertànyer al Marquès Castelldosrius fins a l'any 1980, per això la masia també era coneguda com el "Marquesat".

Edifici aïllat de planta rectangular, alineat al carrer. Consta de planta baixa i pis amb coberta de teula àrab a dues vessants, acabades amb una fina imposta, amb el carener perpendicular a la façana principal. Aquesta, orientada a migdia, és composada segons dos eixos verticals d’obertures, un d’ells amb la portada principal, adovellada amb grossos carreus de granit que formen un arc de mig punt. Les arestes de la façana són reforçades amb un cadenat de carreus de pedra.

Les finestres, en general, són emmarcades amb llinda i brancals de carreus, i ampit sobresortit del pla. Una de les finestres presenta dos arcs apuntats esculpits que carreguen sobre els brancals, també esculpits, amb tres gruixos de pedra a banda i banda, i amb ampit motllurat i festejadors. Les façanes estan revestides d’arrebossat. La llinda pètria d’una finestra de la façana informa que es tracta d’una masia dels segles XVI-XVII. 

La masia està situada al darrera de l’Església de Sant Iscle i de Santa Victòria i formava part del nucli primigeni de Dosrius entorn de la sagrera. Fins a l'any 1980 va pertànyer als marquesos de Castelldosrius, per això la masia també era coneguda com el Marquesat. D’aquí podria venir la seva riquesa constructiva. Fonts orals expliquen que els marquesos hi feien estades temporals. 

El marquesat de Castelldosrius va ésser creat per Carles II el 1690, a favor del baró Manuel de Sentmenat Oms de Santa Pau. Anteriorment, els dominis del Castell de Dosrius van pertànyer als barons de Dosrius (1476-1690) i abans, als Senyors útils de Dosrius (1148-1453).

La primera referència documenal de la masia és de l’any 1853, en que apareix esmentada en uns plànols cadastrals que es troben a l’Arxiu Històric Municipal de Dosrius; posteriorment s'esmenta en el llibre de registre de rotulació de carrers i numeració de cases durant el quinquenni 1860-1865 i també apareix en una pintura feta cap al 1875, propietat de la família Fàbregas Rigola. A la Geografia General de Catalunya (Casa Editorial Alberto Martín, Barcelona 1916), Cels Gomis aportà una fotografia on es veu l’església parroquial de Dosrius i al seu costat la masia de can Net, amb la teulada derruïda. En una fotografia reproduïda en el llibre Una ullada al passat, de principis del
segle XX, la masia ja hi apareix restaurada.

C. Sant Antoni, 5 - 08319 Dosrius - Barcelona (Catalunya)
Horari:  
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 15.08.2017 | 20:38