Trobada d'estudiosos de la història, el patrimoni i el medi a Dosrius

Dilluns, 6 de febrer de 2017

A la primera edició de la Jornada d’Estudis Locals s’hi han presentat 15 comunicacions que es publicaran al número 3 de la revista Duos Rios.

El passat dissabte 4 de febrer es va celebrar la I Jornada d’Estudis Locals Duos Rios dedicada a treballs històrics, artístics, patrimonials, paisatgístics, socials i culturals del municipi de Dosrius. Durant més de tres hores el Saló de Plens es va omplir de públic per escoltar les comunicacions dels catorze estudiosos (dels quinze treballs presentats).

Les comunicacions presentades eren el resum dels articles que nodriran el proper número de la revista Duos Rios, publicació de l’arxiu municipal de l’ajuntament. El primer número va veure la llum a l’any 2006 i el segon al 2008. Es preveu que la presentació del número 3 es faci al mes d’abril d’enguany.

Els articles presentats abracen temàtiques d’una cronologia molt àmplia, des de troballes prehistòriques i iberoromanes fins a estudis referents a l’edat mitjana, l’època moderna i contemporània; en darrer lloc, un estudi socioambiental per conèixer l’evolució del paisatge. No han mancat articles que parlen del dosriuenc Esteve Albert i Corp (1914-1995), escriptor i activista polític i cultural. Va néixer un 4 de febrer i la Jornada d’Estudis Locals ha servit, de nou, per recordar-lo.

Els estudiosos que han presentat comunicacions i articles són experts en història, història de l’art, arqueologia, arxivística i medi ambient, i majoritàriament provenen del món universitari o són investigadors, docents i professionals de museus i arxius.

L’acte ha estat presentat per l’alcalde de Dosrius, Marc Bosch, que ha agraït la resposta de la convocatòria per part dels investigadors i també la feina de l’equip de l’Arxiu Municipal, així com als assistents. Per la seva banda les historiadores i membres de l’arxiu de Dosrius, Neus Alsina i M. Àngels Jubany, van conduir les ponències, el debat i van cloure la Jornada.

 

COMUNICACIONS PRESENTADES

Entorn d’algunes troballes arqueològiques casuals de Dosrius: alguns materials recollits a prop de Can Sus i una destral prehistòrica procedent de la carretera de Canyamars

Ramon Coll Monteagudo

Dosrius i Canyamars a l’Edat Mitjana. Una terra de pagesos.

Enric Subiñà Coll

El Castell de Dosrius a partir de l’inventari de 1315

Elvis Mallorquí Garcia

Romànic disfressat de gòtic. Les ampliacions i reformes gòtiques a Sant Esteve de Canyamars (Dosrius); Sant Feliu de Cabrera; Sant Feliu d’Alella  i Sant Cebrià de Tiana.

Joaquim Graupera Graupera

El retaule major cinccentista de Sant Iscle i santa Victòria de Dosrius: les restes del naufragi.

Joaquim Garriga Riera

Els Vallmajor davant la proximitat de la mort. Entre la redempció divina i la preservació del patrimoni familiar.

Alexandra Capdevila Muntadas

Notícies del llinatge Belloch a Can Bosc.

Anna Plans Berenguer

La Pedra de la Ferradura

Daniel Daví Salvanyà

Dosrius, Canyamars i El Far des de les fonts notarials i registrals de l’Arxiu Comarcal del Maresme

Alexis Serrano

Història de la implantació a Dosrius de la xarxa pública d’ensenyament (1851-1938)

Josep Ramis Nieto

Germandat de Sant Josep

Meritxell Dominich Lorenzo

Vida rural i Guerra Civil al Far

Josep Puig-Pla

El caçador furtiu, una obra d’Esteve Albert estrenada a can Rovira de Dosrius

Nicolau Guanyabens Calvet

L’empremta d’Esteve Albert en la revista Vida Nova (Montpeller, 1954-1978)

Jaume Vellvehí Altimira

Retorn al futur de Dosrius: Síntesi de l’evolució socioambiental del municipi

Joan Manel Riera

Darrera actualització: 19.08.2017 | 20:06