El nou espai és previst que sigui obert a tots els veïns i veïnes i que s’hi prestin diferents serveis i recursos municipals.
L’equip de govern de l’Ajuntament de Dosrius ja ha fet els primers passos per a donar compliment pròximament a un dels projectes urbanístics més estratègics de l’actual mandat: la transformació de la fàbrica de La Tortuga -un dels edificis més històrics de la vila i actualment en desús- en un nou equipament obert a tots els veïns i veïnes des d’on es prestaran diferents serveis i recursos municipals.
El passat divendres 12 de febrer es va signar el contracte per a l’adquisició de l’edifici; després que la Junta de Govern Local aprovés durant el passat mes de desembre l’adquisició directa de la finca a on està ubicada l’antiga fàbrica de “La Tortuga”, que durant el segle passat va esdevenir un centre neuràlgic i econòmic del municipi, però que des de la dècada dels anys 80 ha anat quedant progressivament abandonada i deteriorada.
En aquest sentit, l’Ajuntament aposta decididament per adquirir-ne la propietat per tal de poder arranjar-la i convertir-la de nou en una construcció de referència per a tota la població i el conjunt de la comarca.
La Tortuga (1951-1980)
La història de Manufactures Canyamars La Tortuga va començar als voltants de l’any 1951, quan la família formada per Antoni Sanfeliu i Catalina Vila, estiuejants de Canyamars, van iniciar els primers passos del que seria una important indústria tèxtil. La indústria va anar creixent tant en nombre de treballadors i treballadores com en producció, començant la confecció de samarretes i calçotets per a adults. L’any 1955 ja hi treballaven entre 30 i 40 persones, gairebé tot dones.
A mitjans dels anys 60 l’edifici es va ampliar i s’hi va portar a terme tot el procés de producció complet. El nombre de treballadors va créixer, la producció es va diversificar, i la fàbrica es va expandir a Mataró primer i a Vilalba Sasserra i Burgos, posteriorment. Després de superar canvis en la propietat i algunes crisis, l’any 1980 la fàbrica es va veure obligada a tancar.
Amb Manufactures Canyamars es va començar a caminar cap a la industrialització del poble; o sigui, es va passar de treballar al sector primari per fer-ho al secundari. Va representar, també, el pas cap al benestar del poble i les seves famílies i cap a la dinamització econòmica del municipi.