Es desaconsellen els tractaments químics per l'eruga peluda del suro, un insecte inofensiu per a humans i animals

Dimecres, 20 de maig de 2020

Dosrius es veu afectada per una plaga de papallones Lymantria dispar, que ja va aparèixer en diversos municipis del Maresme l'estiu de l'any passat. Aquesta plaga compta amb nombrosos enemics, que normalment són suficients per controlar-la de forma natural.

Després que els veïns i veïnes mostressin la seva preocupació davant l'existència de nombroses erugues als boscos que envolten Dosrius, l'Ajuntament informa que molt probablement es tracta de la Lymantria dispar, també coneguda com a 'eruga peluda del suro'. És una espècie autòctona que neix als boscos d’alzines i ja des de mitjans de l'any 2019 va fer saltar les alarmes a molts municipis del Maresme i el Parc del Montnegre i el Corredor, tal com va informar el Consell Comarcal. Tot i l'espectacularitat i la molèstia que ocasionen, són inofensives per a l’ésser humà i els experts asseguren que en un curt període de temps es reduirà la seva presència d’una forma natural.

La Lymantria dispar primer és una eruga i quan arriba a la fase adulta es converteix en papallona. La transformació sol produir-se a finals del mes de juliol, però el canvi climàtic fa avançar aquest procés i augmentar-ne la població fins al punt de ser declarada plaga. Segons informa l'Oficina Tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament, els darrers anys aquesta papallona ha proliferat excepcionalment, encara que aquest tipus d'explosions demogràfiques tenen un caràcter cíclic de 7-8 anys.

En general, el mateix ecosistema s'autoregula incrementant la quantitat de depredadors d'aquesta eruga, però la resposta es produeix amb un cert decalatge temporal, produint cicles on les poblacions de Lymantria i les dels seus depredadors fluctua. En tot cas, es tracta d'una situació que supera l'àmbit municipal de Dosrius. En aquest sentit, està sent seguit i controlat per altres administracions, principalment des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i també des de l'Àrea de Parcs Naturals, que realitzen actuacions aèries amb productes nocius per a la Lymantria sobre boscos amb afectació notòria.

Malgrat que els efectes sobre els arbres són semblants als que genera la processionària del pi, la Lymantria no suposa una preocupació per a la salut perquè no té capacitat de produir reacció urticant en humans ni animals. Per això, es recomana no realitzar tractaments químics, ja que les alzines i suredes han mostrat la seva capacitat de suportar l'atac. A més, l'emissió de químics en l'ambient pot implicar problemàtiques diverses, tant per a la salut com per al medi. Per això, es recomana limitar el tractament a casos d'especial sensibilitat mèdica a aquest tipus d'insectes o d'obvi dany estructural als arbres.

 

Darrera actualització: 20.05.2020 | 13:59