Alumnes de l’Institut de Dosrius i voluntaris de la Fundació Lotus Blau han fet accions de neteja a l’entorn natural de Dosrius.
El passat cap de setmana es va tenir lloc la campanya Let's Clean Up Europe, una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura. A Dosrius es varen portar a terme dues “operacions de neteja”, organitzades per l’Institut de Dosrius i la Fundació Lotus Blau, respectivament.
En l’acció de neteja de la riera del divendres 12 de maig hi varen participar alumnes i professors de l’Institut de Dosrius, en concret els delegats ambientals del projecte agenda 21 (4 alumnes per nivell) i tots els alumnes de 1r d'ESO, organitzats en cinc grups.
Pel que fa a l’acció del diumenge 14 de maig, una setantena de voluntaris de la Fundació Lotus Blau es van dedicar a netejar els boscos de l’entorn de Can Bruguera i les fonts de la Moreneta i d’en Homs. La campanya va permetre recollir fins a 2.800 quilos de residus, des d’envasos i papers fins a pneumàtics de vehicles, fustes, runa, electrodomèstics i objectes molt diversos. La Font d’en Homs, que estava pràcticament colgada de terra, vegetació i brossa, ara s’ha recuperat per al gaudi dels excursionistes.
Cada setmana es generen arreu del municipi abocaments de residus fora dels contenidors. Deixalles diverses, voluminosos abandonats sense avís previ i fora del dia de recollida, així com també grans quantitats de poda fora del contenidor, són les incidències més visibles i habituals que ocupen hores de servei de recollida i que comporten una important problemàtica de salubritat, propiciant la proliferació d’insectes i rosegadors.
Recentment l’Ajuntament de Dosrius ha sanejat la zona de contenidors de Can Pruna, a Can Massuet del Far, que ha suposat la retirada de 10.240 quilos de residus, entre deixalles domèstiques, runa i voluminosos abocats il·legalment.
A l’impacte mediambiental dels abocaments cal afegir-li el cost social i econòmic que afecta tots els veïns i veïnes del municipi. Per exemple, aquest any, fins el passat mes de març, s’han registrat 43 incidències. La retirada i neteja d’aquests abocaments es tradueix en una major dedicació del servei de recollida de residus que representa un cost de més de 2.000 euros mensuals.
La correcta gestió dels residus és cosa de tots. La poda s’ha d’abocar dins del contenidor i sense bossa. Els voluminosos es recullen el dilluns i avisant prèviament al servei de recollida 93 799 62 80. Fer-ho bé ens beneficia a tots.