El projecte comarcal "L’herència del Maresme. Rutes turístiques pel patrimoni cultural de la comarca" concorre a la convocatòria del Fons de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 i preveu un pla de rehabilitació de la Torre de les Aigües.
La Generalitat de Catalunya ha publicat recentment la proposta de resolució provisional de concessió de subvencions a les operacions de les entitats locals susceptibles de cofinançament pel Programa Operatiu Fons Europeu de Desenvolupament Regional (PO FEDER) de Catalunya 2014-2020, eixos prioritaris 4 i 6 (Resolució PRE/2017/2018, de 25 de juliol), en el qual opta l’Ajuntament de Dosrius a través d’un pla comarcal.
Dosrius és un dels municipis maresmencs que ha entrat com a beneficiari de la darrera convocatòria del fons europeu impulsat per la Unió Europea, que té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori. El consistori hi participa a través del projecte «L’herència del Maresme. Rutes turístiques pel patrimoni cultural de la comarca», presentat pel Consell Comarcal i gestionat pel Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme; i que integra prop d’una vintena d’iniciatives que impliquen a diversos municipis maresmencs. Així, la proposta global se centra a reforçar, potenciar i promocionar l’ampli i divers mapa d’actius patrimonials i turístics que componen la comarca del Maresme.
El Projecte de rehabilitació de la Torre de les Aigües com a Centre d’Interpretació Patrimonial i Punt d’Informació Turística de Dosrius preveu una inversió de 574.839,56€, dels quals un 50% estaria subvencionat a través del FEDER i es preveu que la Diputació de Barcelona ho complementi amb un 25% més.
Restauració i ampliació de la Torre de les Aigües
Dins del pla per a la promoció del turisme al Maresme, per al municipi de Dosrius s’ha definit un projecte de rehabilitació de l’edifici històric de la Torre de les Aigües i d’adequació de l’espai com a Centre d’Interpretació Patrimonial i Punt d’Informació Turística; amb el propòsit de convertir aquesta icònica construcció de la vila -que actualment presenta importants deficiències- en un equipament cultural i turístic destinat a difondre el llegat històric, artístic i natural i promocionar els recursos i productes turístics del municipi: visites culturals, rutes, senderisme, ciclisme, gastronomia i activitats de lleure.
L’actuació consistirà, principalment, en la restitució de l’edifici original, en l’habilitació de sistemes d’eficiència energètica i en l’ampliació i reconstrucció de la façana de Llevant. Així, el projecte preveu habilitar a la planta baixa de la instal·lació una oficina turística i d’informació i un espai per a exposicions temporals. Mentrestant, la primera planta serà un espai museogràfic de caràcter permanent dedicat a explicar l’entorn natural, la història, el patrimoni cultural, costums i tradicions del municipi, així com la importància de l’aigua com a recurs vital. Finalment, la segona planta es destinarà a sala polivalent (reunions, activitats educatives...). D’altra banda, l’accés a la torre que dóna nom a l’edifici oferirà vistes panoràmiques del poble i del seu entorn paisatgístic.
L’edifici és de l’Ajuntament de Dosrius des de l’any 2011, quan la Societat General d’Aigües de Barcelona en va cedir la propietat al consistori.