L'Ajuntament implementa mesures preventives i un control integrat per reduir la presència d'aquesta espècie invasora des del 2018.
L'Ajuntament de Dosrius treballa des del 2018 per fer front a la presència de la vespa asiàtica (Vespa velutina), una espècie invasora detectada aquell any al municipi. Entre les accions realitzades destaquen la retirada de nius i mesures preventives per limitar el seu impacte en l’entorn natural i urbà.
En els darrers quatre anys, el consistori ha implementat un sistema de control integrat amb l’objectiu de reduir la presència d’aquesta espècie en totes les fases del seu cicle biològic. La vespa asiàtica s’ha adaptat molt bé a les condicions climàtiques locals, desenvolupant colònies que arriben al seu màxim de població a la tardor. És en aquesta època quan els nius, de grans dimensions, es fan més visibles amb la caiguda de les fulles dels arbres.
Durant la tardor, les vespes mascles i femelles es dispersen per aparellar-se, i les femelles fecundades hivernen per fundar nous nius la temporada següent. En aquest moment, l'activitat de les vespes és especialment intensa, ja que busquen aliment per mantenir la colònia i preparar-se per a l’hivern.
El tractament municipal s’inicia a la primavera amb la captura de les reines que comencen a construir nius, continua a l’estiu amb la captura d’obreres que amplien les colònies i es prolonga fins al desembre. Amb sis estacions de trampeig distribuïdes pel municipi, s’aconsegueix reduir la densitat d’exemplars i minimitzar el risc d’establiment de nous nius prop de les zones habitades.
Malgrat la mala reputació d’aquesta espècie, els experts recorden que la vespa asiàtica no és especialment agressiva fora del seu niu. Els ciutadans han de prendre precaucions en cas de trobar nius, evitant acostar-s'hi i no intentant manipular-los, ja que això pot provocar reaccions defensives perilloses.
L’Ajuntament actua en els casos en què els nius es troben en zones verdes o a la via pública, valorant-ne la retirada o la seva inactivació. Aquesta gestió responsable permet reduir l’impacte de la vespa asiàtica, protegint tant la biodiversitat com la seguretat dels veïns.