La trobada de l’any 2018 es farà a Dosrius i la temàtica de les comunicacions tindrà relació amb l’aprofitament de l’aigua al llarg de la història.
El dissabte 6 de maig de 2017, va tenir lloc a Vilassar de Mar, concretament a la Sala Roser Carrau, Espai Cultural can Bisa, la XI Trobada d’entitats de recerca local i comarcal del Maresme, organitzada pel Centre d’Estudis Vilassarencs, l’Arxiu Comarcal del Maresme, l’Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, amb el suport del Consell Comarcal del Maresme i l’Ajuntament de Vilassar de Mar.
La temàtica escollida per a la trobada d’enguany fou “El desenvolupament Urbanístic dels pobles del Maresme”. Després de la inauguració de la jornada, a càrrec de representants de les administracions i entitats organitzadores, i de la ponència inaugural, titulada La formació urbana de Vilassar de Mar, es van presentar un total de 21 comunicacions, que van fer referència a l’urbanisme dels diferents municipis del Maresme, els eixamples, les ampliacions dels pobles, esglésies, cases, palaus, castells, així com també mestres d’obres, arquitectes o enginyers, que han deixat empremta a la comarca.
En representació de l’Arxiu Municipal de Dosrius (AMD), Neus Alsina i M. Àngels Jubany Pinós van presentar-hi una comunicació titulada El municipi de Dosrius durant el segle XIX. Les transformacions en l’obra pública, en la qual van exposar el que van representar per a Dosrius, un municipi eminentment tradicional, un conjunt d’obres públiques que van contribuir, en primer lloc, a canviar la fesomia del poble i, en segon lloc, a fer un primer pas per caminar cap a la modernitat. Aquestes importants obres foren: L’aqüeducte de la Societat General d’Aigües de Barcelona, amb la construcció de la Casilla Courtain i l’aixecament de la Torre de les Aigües; la construcció de la carretera d’Argentona a Llinars del Vallès i el pont d’entrada a Dosrius; el trasllat del cementiri de Dosrius i la construcció del nou; així com l’aixecament de la torre campanar de l’església de Dosrius.
A la cloenda de la trobada d’enguany, es va anunciar que Dosrius serà el municipi que el proper any acollirà la XII Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme, quina organització anirà a càrrec de l’Arxiu Municipal de Dosrius (AMD) de l’Ajuntament de Dosrius, així com també de l’Arxiu Comarcal del Maresme, l’Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, amb el suport del Consell Comarcal del Maresme.
La trobada tindrà lloc, com a cada any, entre els mesos d’abril i maig de 2018 i el tema a tractar serà el de l’aigua, molt adient per a un municipi en què l’aigua i les rieres han marcat la natura, l’economia i el nom del poble.