Ajuntament, DGAIA i agents socials uneixen esforços per garantir el benestar i la integració dels joves migrants sense referents familiars acollits a l’Alberg Mas Silvestre

Divendres, 5 d’octubre de 2018

El centre de Canyamars acull actualment un total de 45 joves entre 12 i 17 anys que reben acompanyament i atenció integral i individualitzada per part d’un equip d’educadors professional, amb programes d’aprenentatge lingüístic, coneixença de l’entorn comunitari i integració social. 

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Dosrius va acollir divendres 5 d’octubre una reunió de treball liderada pel consistori dosriuenc i presidida per l’alcalde Marc Bosch amb l’objectiu de donar resposta a la situació d’emergència social viscuda a Catalunya i posar sobre la taula i coordinar entre tots els agents municipals i del territori implicats la recent arribada de nous joves migrants sense referents familiars al municipi.

A la trobada hi van prendre part l’alcalde Marc Bosch; la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Georgina Oliva; representants de la Fundació Diagrama, entitat gestora del servei d’acollida; Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament i Consell Comarcal del Maresme; representants de la Policia Local i del cos de Mossos d’Esquadra; representants de l’ABS d’Argentona del Consorci Sanitari del Maresme; i regidors i tècnics municipals de les àrees d’Ensenyament, Salut i Serveis Socials de l’Ajuntament.

En finalitzar la sessió, l’equip de govern, DGAIA i Diagrama van mantenir una reunió informativa amb la resta de grups municipals del consistori per traslladar la situació i els acords aprovats.

Dosrius impulsarà l’elaboració d’una taula de treball

Entre els acords presos durant la jornada, s’han assentat les bases per a la constitució d’una imminent taula de treball política i tècnica amb la participació de les àrees d’Educació, Sanitat i Serveis Socials de l’Ajuntament, la Fundació Diagrama i membres del Consell Comarcal –sota la supervisió de la DGAIA, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència- per concretar les accions i els tràmits legals a desenvolupar i coordinar l’atenció integral i el programa de formació, inserció laboral i integració que rebran els joves migrants sense referents familiars residents a l’Alberg Mas Silvestre durant la seva estada temporal o permanent al municipi.

Marc Bosch, alcalde de Dosrius, explica que “malgrat que la situació és de gran complexitat i que a nivell competencial l’àmbit d’acció de l’Ajuntament en aquesta qüestió és molt limitat, és la nostra obligació promoure la necessària i imprescindible coordinació i treball en xarxa al municipi de tots els agents implicats i garantir la plena convivència entre els joves nouvinguts i els veïns i veïnes”. En aquest sentit, l’Ajuntament obre la porta a seguir realitzant fora de l’Alberg Mas Silvestre, de la mà de les associacions esportives i culturals dosriuenques, noves accions i activitats que promoguin la integració dels joves.

Per la seva part, Georgina Oliva afirma que “els joves tenen un gran potencial, estan molt motivats i estem davant d’una oportunitat d’or per fer nous ciutadans amb drets i obligacions”. Oliva, a més, afegeix que “el nostre treball no es limita a mobilitzar tots els recursos comunitaris que tenim a l’abast i a l’atenció als joves migrants sense referents familiars, sinó que també actuem amb previsió en els casos d’aquells joves que compliran la majoria d’edat aquí a Catalunya”.

L’Alberg Mas Silvestre, un espai adaptat a l’acolliment dels joves

Entre l’1 de gener i el 15 de setembre de 2018 han arribat 2.156 joves migrants sense referents familiars a tota Catalunya - en la que és una de les onades migratòries més grans dels darrers anys- i tots ells han entrat al sistema de protecció

La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) -a través de Diagrama- gestiona des del passat 27 de setembre un centre d’acolliment per a joves migrants sense referents familiars a Canyamars. L’entitat ha estat contractada per la Generalitat de Catalunya per ocupar-se’n i compta amb un equip d’educadors, psicòlegs, treballadors socials, personal de seguretat i traductors. Alguns d’aquests professionals també són d’origen magrebí per a facilitar la interrelació amb la nostra societat.

Així, l’espai canyamarenc acull actualment un total de 45 joves estrangers d’entre 12 i 17 anys provinents de diversos centres d’emergència d’arreu del territori. Els residents, que seran empadronats al municipi, reben una atenció personalitzada, professional i en xarxa les 24 hores del dia a l’Alberg Mas Silvestre amb l’objectiu de conèixer de primera mà les seves necessitats i la seva situació personal, social, sanitària i formativa, així com les seves perspectives individuals de futur.

Els joves migrants sense referents familiars estan assistits per un equip de la Fundació Diagrama amb programes d’aprenentatge lingüístic, la coneixença de l’entorn comunitari i d’integració social, entre d’altres aspectes. Tot plegat, amb la finalitat de poder-los oferir una sortida laboral que els integri el més ràpid possible a la nostre societat.

 

 

 

Darrera actualització: 5.10.2018 | 15:45