La Diputació de Barcelona inicia les obres que permetran el desplegament de la fibra òptica a Dosrius

Dijous, 29 de novembre de 2018 a les 00:00

L’ens supramunicipal assumirà els costos de construcció de la infraestructura necessària per tal que es pugui desplegar la fibra òptica a través de la xarxa de carreteres.

L’arribada de la fibra òptica a Dosrius encara aquestes setmanes una nova fase decisiva. La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, ha comunicat a l’Ajuntament que s’ha donat el tret de sortida als treballs de construcció de la infraestructura necessària per tal que es pugui desplegar la xarxa de nova generació al municipi.

L’actuació va a càrrec de l’empresa adjudicatària de les obres, Agustí Masoliver, S.A., i tindrà una durada aproximada d’un mes. En aquest sentit, els treballs consisteixen en la construcció de diversos trams de cuneta revestida de formigó d’1,20 metres d’amplada, així com de la instal·lació -dins la seva estructura- de canalitzacions que permetin en un futur el desplegament i continuïtat de xarxes de comunicacions com la fibra òptica en les carreteres afectades per aquest projecte. I un cop finalitzades les tasques, les companyies de telecomunicacions seran les encarregades del desplegament de la fibra òptica.

Durant el desenvolupament de les obres, es regularà el trànsit i es donarà pas alternatiu en aquells trams implicats, sempre que el projecte així ho requereixi. En el cas de Dosrius, la xarxa es desplegarà al voral de la carretera B-510 que connecta fins al municipi.

Marc Bosch, alcalde de Dosrius, valora positivament l’anunci i assegura que “el procés fins a l’arribada de la fibra ha estat llarg. Ben aviat, però, ja serà una realitat ben palpable de la qual se’n podran beneficiar directament les nostres empreses, negocis, entitats i veïns i veïnes”. Bosch, a més, fa èmfasi en que “un cop la fibra arribi al municipi, el següent pas serà endegar totes aquelles gestions necessàries perquè la xarxa també arribi a tots els nuclis urbans i polígons industrials”.

Una actuació amb amplis beneficis per al conjunt de la població

La posada en marxa d’aquest nou servei a Dosrius permetrà millorar les telecomunicacions del municipi i, alhora, suposarà un guany socioeconòmic important per a la ciutadania. Així, es reduirà considerablement la fractura digital i el teixit empresarial i comercial es beneficiarà de les noves oportunitats lligades a la societat de la informació.

A banda de facilitar la inclusió social, el desplegament de la fibra òptica també permetrà una disminució de la despesa energètica del municipi i, en conseqüència, una millor cura del medi ambient

Antecedents

El passat 24 d’abril, la Diputació de Barcelona va presentar a la Seu de l’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental el projecte de desplegament de la fibra òptica a les comarques del Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental; que permetrà fer arribar aquesta xarxa de nova generació a més de 36.000 habitants potencials, amb una inversió de més de 2,5 milions d’euros.

Des d’aleshores, el projecte es va començar a realitzar a les zones de la demarcació on no hi havia cap xarxa d’accés a la fibra òptica o només n’hi havia una, però s’hi podia actuar per millorar la competitivitat. Per fer-ho possible, s’ha dut a terme una xarxa de transport soterrada, un sistema de distribució dels senyals de telecomunicació respectuós amb el medi ambient i les persones i amb un risc d’obsolescència  molt baix en la propera dècada. 

Darrera actualització: 29.11.2018 | 15:50