Es convida als veïns i veïnes a participar en diverses activitats per poder dissenyar els futurs usos i la gestió d'una bona part de La Tortuga.
L'Ajuntament de Dosrius, juntament amb la Diputació de Barcelona, estan duent a terme un procés participatiu que vol definir els futurs usos i el model de gestió d'aquest equipament.
Aquesta iniciativa té com a objectiu implicar tota la comunitat per tal que el projecte respongui a les necessitats i interessos de la població.
L’Ajuntament de Dosrius anima a tots els veïns i veïnes a participar activament en aquest procés per construir un projecte que respongui a les necessitats del conjunt de la comunitat.
Vídeo informatiu del procés participatiu de la Tortuga
Vídeo final del procés participatiu de la Tortuga
Vídeo final del procés participatiu de la Tortuga (amb subtítols en anglès)
La història de Manufactures Canyamars “La Tortuga” començà als voltants de l’any 1951, quan la família formada pel Sr. Antoni Sanfeliu i la Sra. Catalina Vila, estiuejants de Canyamars, iniciaren els primers passos del que seria una important indústria tèxtil.
El negoci va començar amb dues coneres per trescanar fil, situades en una nau que es va construir al final del carrer Major de Canyamars, en uns terrenys cedits per en Francisco Rovira, que es trobaven al costat de casa seva. En un principi només hi treballaven les dues filles de can Rovira, però al cap d’un any ja hi treballaven cinc dones més. Poc després ja van començar a teixir amb les màquines corresponents i dos telers.
La indústria va anar creixent tant en nombre de treballadors i treballadores com en producció, començant la confecció de samarretes i calçotets per a adults. L’any 1955 ja hi treballaven entre 30 i 40 persones, gairebé tot dones.
A mitjan dels anys 1960 l’edifici s’amplià i s’hi portà a terme tot el procés de producció complet, el nombre de treballadors-es va créixer, la producció es diversificà fent, també, confecció infantil, vestits o xandalls, tot de teixit de punt, i la fàbrica s’expandí a Mataró, primer, i a Vilalba Sasserra i Burgos posteriorment, destacant-se sempre per fer un bon disseny i un producte de primera qualitat.
Després de superar canvis en la propietat i algunes crisis, l’any 1980, la fàbrica es va veure obligada a tancar.
Cal destacar la importància que “La Tortuga” va tenir per a Canyamars i per a tot el municipi de Dosrius. Les dones primer i els homes després van deixar d’anar a treballar al camp, al bosc, a la vinya, per anar a la fàbrica; van treballar-hi famílies senceres que van deixar de dependre de les pluges i el mal temps, que comportava quedar-se a casa i no cobrar cap sou, a tenir un sou fix, una seguretat social, en cas de malaltia, i, a la llarga, una jubilació.
Amb Manufactures Canyamars es va començar a caminar cap a la industrialització del poble, o sigui, es va passar de treballar al sector primari per fer-ho al secundari, va representar també, com alguns diuen “el pas cap al benestar del poble i les seves famílies” i cap a la dinamització econòmica del municipi.