Policia Local i Mossos d’Esquadra intensifiquen les accions coordinades per combatre de forma prioritària l’onada de robatoris a domicilis

Dimecres, 19 de desembre de 2018 a les 13:00

El consistori fa una crida a la ciutadania a incrementar les precaucions i a afrontar aquesta problemàtica generalitzada arreu de la comarca amb serenitat, malgrat la situació d’angoixa que pugui generar. En aquest sentit, els diversos agents implicats treballen des de fa setmanes sobre el terreny per detectar i prevenir nous casos.

L’Ajuntament de Dosrius, a través de l’alcalde Marc Bosch i dels tinents d’alcalde Judith Coll i Joan Serra, van mantenir dimarts 18 de desembre una reunió de treball de caràcter urgent amb representants de la Policia Local i de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) del cos de Mossos d’Esquadra de Mataró amb el triple objectiu de coordinar esforços entre l’administració local i els cossos de seguretat amb competències al municipi, estudiar detingudament els casos de robatoris a domicilis ocorreguts al municipi –majoritàriament a Can Massuet del Far i Canyamars-, i activar les accions que es poden dur a terme per combatre aquests fets delictius.

En aquest sentit, la problemàtica ha esdevingut un eix de treball prioritari del consistori i dels cossos de seguretat; conscients de la lògica preocupació i la situació d’angoixa que aquesta ha generat entre els veïns afectats i la ciutadania en general. Amb tot, Ajuntament, Mossos d’Esquadra i Policia Local volen donar a la ciutadania un missatge de tranquil·litat, confiança i serenor i informar al conjunt de la població que al llarg dels darrers mesos i setmanes s’han desplegat amb èxit arreu de la comarca diverses accions encaminades a detectar i prevenir aquest tipus de robatoris.

L’onada de robatoris, en xifres

Al llarg d’aquest any 2018 s’han denunciat al municipi un total de 40 robatoris en domicilis; dels quals, més de la meitat (22) han tingut lloc durant aquest darrer trimestre de l’any. Així, enguany s’ha registrat un augment en el nombre de robatoris respecte el 2017, quan la xifra total va ser de 27 casos.

En aquest sentit, la problemàtica no es restringeix a l’àmbit local, sinó que afecta al conjunt de la comarca del Maresme (i alguns punts del Vallès Oriental) on enguany s’ha detectat –durant els mesos d’octubre i novembre- un augment del 17% respecte el curs passat del nombre de robatoris. Amb tot, en aquesta època de l’any acostumen a créixer els registres d’aquest tipus de delictes; sobretot coincidint amb el canvi d’hora i amb el fet que es fa de nit abans.

Així, els robatoris solen anar a càrrec de bandes organitzades i itinerants que actuen, principalment, en nuclis de població aïllats i en urbanitzacions. Amb tot, algunes d’aquests organitzacions delictives ja han aconseguit ser desarticulades gràcies a la col·laboració ciutadana i a l’augment de la vigilància per part dels cossos de seguretat.

Augment de la presència policial i dels patrullatges

Amb l’objectiu de combatre de forma efectiva l’onada de robatoris, al llarg de les darreres setmanes s’ha incrementat el desplegament policial al municipi i a les zones més afectades del Maresme amb noves patrulles logotipades i també agents de paisà; i han augmentat el nombre de patrullatges i de controls policials. A més, periòdicament també es duen a terme inspeccions visuals sobre el terreny mitjançant helicòpters i es compta també amb efectius de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’Esquadra.

L’Ajuntament incrementa els recursos en matèria de seguretat ciutadana

Mentrestant, de forma coordinada amb els diversos agents de seguretat i dins el marc competencial del consistori, l’Ajuntament de Dosrius ha endegat  noves accions que tenen com a objectiu reforçar, potenciar i garantir la seguretat i el benestar del conjunt dels veïns i veïnes i dotar la Policia Local de més recursos encaminats a reforçar la tasca diària i ingent que el cos desenvolupa en termes de seguretat i prevenció.

En aquesta línia, el pressupost municipal de 2019 incorpora una partida de 30.000€ per a la instal·lació d’un sistema de càmeres de reconeixement de matrícules a les entrades del municipi. A més, es renovaran els vehicles policials mitjançant renting i s’incorporaran nous uniformes, emissores i d’altres materials policials per un valor 14.600€.

En paral·lel, el consistori també estudia totes les vies possibles i lidera les negociacions amb els òrgans competents en la matèria per a poder incrementar el nombre d’efectius policials al municipi.

Consells de seguretat per a prevenir robatoris a domicilis

La prevenció és una eina molt efectiva per garantir la seguretat a la llar. És per això que des de l’Ajuntament de Dosrius, a través de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, es vol traslladar al conjunt de la ciutadania un seguit de recomanacions i consells de seguretat per evitar i prevenir robatoris; entre ells:

  • Si guardeu a casa objectes de valor, cal que instal·leu mesures de protecció efectives d’acord amb les vostres necessitats.
  • Si escolteu un soroll estrany o advertiu la presència de persones amb actitud sospitosa a les rodalies del vostre domicili, o si observeu portes forçades o incidís que s’hagi pogut produir un robatori, no toqueu res i aviseu a la Policia Local, als Mossos d’Esquadra o al telèfon d’emergències 112. Les comissaries dels Mossos d’Esquadra són obertes les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.
  • En cas de robatori, no toqueu res fins a l’arribada de la Policia Científica. En cap cas manipuleu els objectes deixats pels autors del robatori: eines, puntes de cigarreta, etc.
  • Mai actueu per compte propi, perquè pot suposar posar en risc la integritat pròpia.
Darrera actualització: 19.12.2018 | 11:41