Dosrius recuperarà el nom de la plaça de la República i dedicarà un carrer a l’1 d’Octubre

Dimarts, 17 d'abril de 2018 a les 00:00

La Comissió de Nomenclàtor proposa recuperar el nom de ‘plaça de la República’, darrer nom aprovat de l’actual plaça d’Espanya abans de la dictadura franquista, i aprovarà la denominació d’un vial com a ‘carrer de l’1 d’Octubre’.

El proper 26 d’abril, l’Ajuntament de Dosrius sotmetrà a debat i votació de tots els grups municipals amb representació al consistori, durant el Ple municipal ordinari, els dictàmens aprovats dilluns 16 d’abril en el marc  de la Comissió de Nomenclàtor i la Comissió de Toponímia.

L’Ajuntament proposa recuperar el nom de la plaça de la República

Després d’una exhaustiva recerca documental encapçalada per l’Arxiu Municipal de Dosrius al llarg de les darreres setmanes –amb la consulta d’actes de plens municipals, padrons i altres documents històrics- s’ha determinat que el nom de ‘plaça Espanya’ no va ser aprovat per part de l’Ajuntament, sinó que va ser una denominació de principis de l’època franquista (1940) derivada, possiblement, de les disposicions i la legislació de l’època.

Per tot plegat, amb l’objectiu de donar passes significatives en la recuperació de la memòria històrica del municipi i restituir la darrera nomenclatura oficial d’aquest espai –que des de 1865 ha rebut diverses denominacions: plaça de Dosrius, plaça Major o del Sant Crist, plaça de la República i Plaça Espanya-, la Comissió de Nomenclàtor proposa anomenar aquesta superfície urbana com a ‘plaça de la República’, nom de la plaça entre els anys 1931 i 1939.

El canvi de nomenclatura de l’actual plaça Espanya es produeix com a resposta a les firmes veïnals recollides al llarg dels darrers mesos en una iniciativa popular endegada per la ciutadania amb l’objectiu de rebatejar aquest espai com a ‘plaça de l’1 d’octubre’. Amb tot, després dels resultats de la recerca documental liderada per l’Arxiu Municipal, la Comissió de Nomenclàtor ha acordat recuperar per a la plaça la darrera nomenclatura aprovada abans de la dictadura franquista (plaça de la República) i dedicar l’1 d’Octubre al carrer de davant de l’escola.

Dosrius recorda els fets de l’1 d’octubre

En paral·lel, la Comissió de Nomenclàtor també proposarà al Ple municipal modificar el nom del tram del carrer Salvador Dalí, entre els carrers Dr. Joan Cardona i Barcelona, ubicat davant l’Escola Castell de Dosrius i el Poliesportiu de Dosrius com a ‘carrer de l’1 d’Octubre’. El canvi de denominació recordarà els fets ocorreguts el passat 1 d’octubre de 2017 al municipi en el marc de la celebració del referèndum d’autodeterminació convocat per la Generalitat de Catalunya. Es mantindrà, però, el nom de carrer de Salvador Dalí a la resta del vial.

Correcció de dos carrers de Can Canyamars aprovats l’any 2017

Finalment, en el marc de la Comissió de Nomenclàtor també es va posar sobre la taula la correcció del carrer del Turó del Cucut de l’urbanització de Can Canyamars, motivada per la duplicitat d’aquest vial a la urbanització de Can Valls. En aquest sentit, es proposar canviar el nom del carrer del Turó del Cucut situat a Can Canyamars per ‘carrer d’en Joan de Canyamars’. Així mateix, l’actual carrer d’en Joan de Canyamars es proposa que passi a denominar-se ‘carrer de Ca n’Homs’, d’acord amb la proximitat de la masia homònima.

L’Ajuntament acorda la toponímia i la numeració de masies i habitatges en sòl no urbà i de dues agrupacions de població disseminada

Un cop finalitzada la Comissió de Nomenclàtor, ha tingut lloc la Comissió de Toponímia Local. Durant la sessió s’ha acordat l’aprovació dels topònims i numeració de masies i d’habitatges en sòl no urbà i de dues agrupacions de població disseminada  (Turó de la Creueta i Vinya de la Genoveva de Dosrius).

Darrera actualització: 18.04.2018 | 12:33