Toni Comín visita Dosrius, un dels municipis catalans més afectats per la repressió policial de l’Estat l’1 d’octubre

Divendres, 6 d'octubre de 2017 a les 18:09

El conseller de Salut anuncia un programa per atendre les persones que pateixen trastorns emocionals a conseqüència de les càrregues policials.

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha visitat aquest matí tres dels municipis catalans que més van patir les càrregues policials de l’Estat durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. Després de passar per Sant Cebrià de Vallalta i Sant Iscle de Vallalta, el titular de Salut ha fet una darrera parada a Dosrius, on s’ha trobat amb l’alcalde, Marc Bosch, tots els regidors de l’equip de govern i un de l’oposició, i amb una nodrida representació de veïns, alguns d’ells víctimes de les càrregues dels cossos policials de l’Estat espanyol als col·legis electorals ubicats al Casal de les Cotxeres de Canymars i a l’Escola Castell de Dosrius.

Comín ha aprofitat l’avinentesa per anunciar que el Departament de Salut posarà en marxa un programa per atendre les persones que pateixen trastorns emocionals a conseqüència de la “caravana de la por que va organitzar el Ministerio del Interior”. El conseller ha explicat que hi ha moltes persones que diumenge passat van patir un “impacte psicològic i emocional” molt fort i que tenen seqüeles psicològiques i per aquest motiu la xarxa de salut mental i d’atenció primària ha d’acompanyar aquestes víctimes. El programa, que s’està acabant de tancar amb diversos experts, adaptarà a la situació que es va viure durant el referèndum els protocols ja existents.

“Es tracta d’un servei d’atenció integral a les persones que tinguin símptomes de trastorn per estrès agut o de trastorn per estrès post traumàtic”, ha detallat el conseller. “Avui els nostres ciutadans i les nostres ciutadanes estan sent víctimes d’una agressió emocional, perquè a part d’una agressió física”, ha insistit, “hi ha una agressió emocional”.

Durant la visita, Comín ha agraït les persones que van estar als col·legis electorals per defensar el dret a vot i també ha parlat amb algunes de les víctimes de les càrregues. “Avui els ciutadans del nostre país són més forts que el dia 30 de setembre, perquè llocs com Dosrius, Canyamars i altres poblacions del Maresme van sentir por però es van sobreposar a la por, perquè van rebre la visita de les forces de l’ordre i van tornar a obrir, perquè van rebre una segona visita i van tornar a obrir”. Sobre aquesta manera d’actuar, el conseller de Salut ha assegurat que demostra que “el nostre sentit de la dignitat, la nostra valentia és més forta que els nostres temors”.

Bosch: “Malauradament ens hem convertit en un símbol de la repressió l’1 d’octubre”

A tota la comarca del Maresme hi va haver 53 ferits i, d’aquests, dos encara continuen hospitalitzats. A Dosrius, una vintena de persones van haver de ser ateses pels serveis mèdics, entre elles l’alcalde. Algun dia algú ens haurà d’explicar per què un poble com el nostre, de 5.200 habitants, va rebre dos atacs com els que vam rebre. No ho entenem”, ha denunciat l’alcalde.

Amb tot, ha afegit que “és admirable la reacció espontània de la gent, no només el dimarts passat amb les concentracions de milers i milers de persones aquí a Dosrius, sinó també el mateix dia del referèndum”. En aquest sentit ha afegit que “quan estaven atacant el col·legi electoral de Canyamars, els ciutadans van sortir massivament a votar a Dosrius i Can Massuet. Van perdre la por, es van treure la bena dels ulls, i aquells que no volien votar van acabar votant”.

Bosch ha indicat que “malauradament, ens hem convertit en un símbol de la repressió l’1 d’octubre. A tots ens agradaria ser famosos per altres motius”. L’alcalde de Dosrius també ha aprofitat per agrair el suport i la solidaritat de molta gent de la comarca, del Maresme, i també del Vallès Oriental.

La diputada de la CUP Gabriela Serra també visita el municipi

Una hora abans que arribés el conseller de Salut, els veïns i veïnes de Dosrius també han rebut la visita de la diputada de la CUP Gabriela Serra. Serra ha intercanviat unes paraules amb l’alcalde, que li ha demanat “unitat” d’acció amb totes les forces sobiranistes, i també amb la resta de veïns del municipi que van ser víctimes de les càrregues, a les quals ha regalat un clavell a cadascuna.

Darrera actualització: 06.10.2017 | 18:08