L’alcalde de Dosrius presenta una denúncia pels danys personals i materials ocasionats per la Guàrdia Civil durant la celebració del referèndum

Dijous, 5 d'octubre de 2017 a les 00:00

L’Ajuntament emprendrà accions legals i/o penals davant d’aquelles actuacions dels cossos de seguretat de l’Estat espanyol que puguin ser constitutives d’un delicte i/o negligència en defensa dels drets i llibertats de tots els veïns i veïnes.

L’alcalde de Dosrius, Marc Bosch, ha acudit avui dijous 5 d’octubre a la tarda a la comissaria dels Mossos d’Esquadra per presentar una denúncia en nom de l’Ajuntament per les destrosses materials ocasionades pels cossos de seguretat de l’Estat espanyol als col·legis electorals de la vila durant la celebració del referèndum d’autodeterminació el passat diumenge 1 d’octubre.

Bosch, en paral·lel, acompanyat pel regidor de Promoció Econòmica, Eduard Garcia, també ha presentat una denúncia particular per les agressions i els danys personals soferts durant l’assalt de la Guàrdia Civil. A més, diversos veïnes i veïnes a títol individual també han acompanyat aquesta tarda el batlle dosriuenc per presentar sengles denúncies per agressions.

En aquest sentit, l’alcalde de Dosrius defensa que “l’1 d’octubre, malauradament, com molts pobles de Catalunya, vam ser víctimes d’una repressió policial indigna, desproporcionada i injustificada que no pot quedar sense resposta”. Per tot plegat, Marc Bosch assegura que “com a Ajuntament farem  tot allò que estigui a les nostres mans i més per defensar els drets civils i les llibertats de tots els veïns i veïnes de Dosrius”.

Repressió i greu vulneració dels drets civils i les llibertats

Durant la celebració del referèndum d’autodeterminació, prop d’una vintena de veïns i veïnes de Dosrius –entre ells, l’alcalde Marc Bosch- van requerir d’atenció mèdica i sanitària de diferent índole com a conseqüència de les càrregues policials dutes a terme pels cossos policials de l’Estat espanyol als col·legis electorals ubicats al Casal de les Cotxeres de Canymars i a l’Escola Castell de Dosrius.

A més, diferents equipaments municipals també van patir desperfectes i destrosses i es va procedir a la detenció d’una persona. Unes actuacions que des del consistori, vistes les greus conseqüències personals i materials ocasionades, s’entenen com a desproporcionades, indiscriminades, negligents i injustificades.

Una demostració popular i multitudinària de civisme

Les denúncies presentades per l’Ajuntament i per diversos ciutadans de la vila arriben hores després que el municipi visqués recentment una nova jornada històrica i per al record. Dimarts 3 d’octubre, milers de persones -veïns i veïnes, persones vingudes d’arreu del territori i alcaldes i regidors de municipis maresmencs i del Vallès Oriental- es van congregar al municipi com a mostra de rebuig per l’actuació de la Guàrdia Civil al poble i al conjunt del país durant l’1 d’octubre.

La concentració, duta a terme en el marc de l’aturada general de país convocada per la Taula per la Democràcia, va estar presidida en tot moment per un clima de respecte, tolerància i pacifisme. Primer, es va celebrar a la plaça de l’Ajuntament una trobada ciutadana on els veïns i veïnes van poder expressar pública i lliurement les seves experiències, sentiments, pensaments, idees i opinions. I en acabat, la comitiva es va traslladar al pati de l’Escola Castell de Dosrius, on s’hi van sumar gent i autoritats vingudes d’arreu del territori en una concentració popular multitudinària.

I ja a la tarda, prop de 300 persones van participar d’una marxa silenciosa que va recórrer els carrers de Dosrius fins a la plaça del Comú, on es va fer la lectura pública del manifest elaborat per la Taula per la Democràcia.

Marc Bosch, alcalde de Dosrius, agraeix públicament la implicació dels veïns i veïnes, entitats i voluntaris, “peça vital i imprescindible per fer possible amb el seu comportament i les seves accions fer front a les coercions, amenaces i atacs directes de la Guardia Civil i aconseguir donar veu i vot a tothom, independentment de les ideologies i credos individuals; en una jornada per al record plena d’altruisme, respecte, tolerància i germanor per part de tots els dosriuencs i dosriuenques”.

Darrera actualització: 05.10.2017 | 18:57