El municipi de Dosrius acull temporalment menors estrangers no acompanyats

Dilluns, 5 de març de 2018 a les 00:00

Els menors estan assistits 24 hores al dia per professionals de les entitats que gestionen els centres, amb programes d’integració social i d’aprenentatge lingüístic.

Durant l’any 2017 han arribat a Catalunya 1.700 menors que han emigrat dels seus països sense cap familiar que els acompanyi, principalment del nord d’Àfrica. La majoria dels menors, un 83,8%, són adolescents d’entre 15 i 17 anys que venen a Catalunya a la cerca de noves oportunitats laborals.

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya, qui té la competència en atenció als menors, va obrir noves places d’acollida en centres i pisos tutelats; però ha estat totalment insuficient tenint en compte que és l’onada migratòria més gran des de fa 15 anys, equiparable a la famosa crisi dels ‘cayucos’, entre el 2001 i el 2003.

Per aquest motiu, la DGAIA ha hagut d’obrir places d’acollida temporal d’emergència. Aquest és el cas, des de fa uns mesos, de l’Alberg Mas Silvestre de Canyamars i la Casa de Colònies Rectoria del Far. Aquests dos centres estan gestionats per l’entitat social Intress -del Centre d'Acolliment i Urgències Infantils Josep Pallach (Barcelona)- i la cooperativa GEDI -del Centre d'Acolliment Can Miralpeix (Montcada i Reixac)-. Ambdues entitats han estat contractades per la Generalitat de Catalunya per ocupar-se’n i compten amb un equip d’educadors, psicòlegs, monitors, treballadors socials, personal de seguretat i traductors. Alguns d’aquests professionals també són d’origen magrebí per a facilitar la interrelació amb la nostra societat.

A l’Ajuntament de Dosrius no li va ser comunicada aquesta actuació, però en quant se’n va tenir coneixement es va contactar amb la DGAIA i amb els responsables dels centres per tal de tenir informació acurada i directa. Les reunions amb els responsables estan sent contínues i, fins i tot, a principis del mes de març s’ha realitzat una trobada amb representats de tots els grups municipals per tal que tothom disposi de la màxima informació possible.

Els menors estan assistits 24 hores al dia per professionals de les entitats que gestionen els centres, amb programes d’integració social i d’aprenentatge lingüístic. Quan duen a terme activitats organitzades fora del centre, van acompanyats per personal tutelar. Alguns dels menors, els més joves, han estat escolaritzats amb reforç de professorat per part del Departament d’Ensenyament i participen d’algunes activitats juvenils al nostre municipi; d’altres, estan realitzant tallers ocupacionals a Mataró. Tot plegat, amb la finalitat de poder-los oferir una sortida laboral que els integri el més ràpid possible a la nostre societat.

Tenint en compte el neguit que han manifestat alguns veïns i veïnes i algunes informacions i comentaris que s’han publicat a les xarxes socials, l’Ajuntament de Dosrius informa que:

. Els centres de menors temporals no són al nostre municipi per decisió del consistori, sinó que ha estat la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya qui ha escollit la ubicació.

. Els contactes de l’Ajuntament de Dosrius amb la DGAIA i les entitats gestores són constants per tal de coordinar serveis bàsics com ara serveis socials, salut i la seguretat, tant dels menors tutelats com dels veïns i veïnes del municipi.

. Els joves acollits temporalment al nostre municipi tenen la mateixa obligació de respectar les normes de convivència com la resta de veïns i veïnes. No existeixen indicis de cap relació entre robatoris a domicilis que s’hagin produït en els darrers mesos al nostre municipi amb aquests menors.

. Els joves que en algun moment hagin protagonitzat algun incident ja no es troben acollits al nostre municipi. En cas que algun veí o veïna tingui coneixement d’algun fet denunciable, sol·licitem que es posi en coneixement de la Policia Local o dels Mossos d’Esquadra.

. La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) manifesta que està gestionant l’ampliació de places d’acolliment de menors en altres ciutats amb la intenció de tancar els centres temporals del municipi de Dosrius breument, coincidint amb l’inici de la temporada de colònies i funcionament habitual dels equipaments.

Darrera actualització: 05.03.2018 | 11:32