Coneixes l’origen del nom del Rei Carnestoltes de Dosrius?

Divendres, 9 de febrer de 2018 a les 17:00

El nom de Sa Majestat el Rei Crispell va lligat a la gastronomia popular, a una història passional de finals del segle XIX basada en fets reals i a la mort d’en Budell, un veí dosriuenc.

Dosrius commemorarà aquest diumenge 11 de febrer una nova edició del Carnaval. Una festivitat tradicional i popular estesa arreu del territori, però que al municipi manté una peculiaritat que dota la festa de caràcter i identitat pròpia. I és que Sa Majestat el Rei Crispell, el Rei de Carnestoltes de Dosrius, deu el seu original nom a una antiga història real ocorreguda a la vila i desconeguda, fins al moment, per a la gran majoria de veïns i veïnes.

Així, segons Neus Alsina, arxivera de l’Ajuntament de Dosrius, el nom ‘Crispell’ està estretament lligat a la gastronomia popular i a un embolic passional que va acabar amb un crim i amb la mort d’en Budell, un veí dosriuenc. Per conèixer la història del Carnestoltes dosriuenc, doncs, cal remuntar-se més d’un centenar d’anys enrere, a finals del segle XIX.

La Rosa -la dona d’en Budell- i el seu amant, dos veïns de Dosrius, varen decidir enverinar en Budell posant-li verí al menjar. A Dosrius, com a molts pobles pagesos, era típic menjar crespells -popularment coneguts com a ‘crispells-; un menjar senzill i popular similar als bunyols i fet a partir d’una pasta en la qual, sovint, s’hi barrejava aigua, farina, julivert i bacallà i després es fregia.

La Rosa, conxorxada amb el seu amant, va posar verí als crispells del seu marit –en Budell-, que se’ls va menjar sense saber que estaven emmetzinats. En Budell, fruit de l’enverinament, va acabar morint assassinat el dia 6 d’agost de 1893. I arran del crim, la Rosa –que fou condemnada a mort- i el seu amant van ser detinguts i processats.

El succés, documentat a ‘El Noticiero Mataronés’ –que va titular el cas com “El crim de Dosrius”- va esdevenir d’una gran transcendència i el cas va arribar arreu de la vila i de la comarca. Tal en va ser el ressò que la història va donar origen a una de les dites populars més tradicionals de Dosrius: “El Crispell va matar el Budell”, que ha passat de generació en generació al municipi.

Així, els crispells i la història passional de la Rosa, en Budell i el seu amant, van acabar integrant-se en l’imaginari popular dels dosriuencs i dosriuenques i van esdevenir font d’inspiració d’un grup de veïns i veïnes que anys després acordarien batejar el Rei de Carnestoltes de Dosrius com en Crispell.

Darrera actualització: 09.02.2018 | 17:57